Martin White este un englez sadea: pedant, limpede în exprimare, concis, relaxat. Martin este un bucătar de… carieră. De 11 ani îi încântă pe gurmanzii din România cu delicatesele sale. Mai nou, englezul este unul dintre maeştrii noului cazino Regent, din Bucureşti
SUNTEŢI, POTRIVIT APRECIERILOR CELOR CARE VĂ CUNOSC, UN MAESTRU ÎN ARTA CULINARĂ. DE CE AŢI ALES, AICI ÎN ROMÂNIA, UN CAZINO?
Sunt aici de 11 ani deja, timp în care am lucrat în Bucureşti şi apoi în Sibiu, dar scopul meu a fost mereu să revin în Bucureşti. Îl cunosc pe Sorin Constantinescu de la Hilton, căci pe vremea cănd am lucrat acolo, el era la casino şi, cănd m-a întrebat dacă sunt interesat, am spus, sigur, OK. Unul dintre motivele pentru care am venit aici este acela că am responsabilitatea nu numai pentru bucătărie, ci şi pentru restaurant, pentru bar şi pentru alte zone. De aceea am ales cazinoul, dar şi pentru că am vrut să facem aici ceva deosebit. Este un casino foarte drăguţ, desigur, dar am vrut să avem şi un restaurant bun şi o servire bună, măncare bună, am vrut să avem aici totul. Aşadar, e foarte important pentru mine să fac ceea ce îmi place.
CUM V-AŢI ALES ACEASTĂ PLINĂ DE GUST, HAI SĂ-I SPUNEM, MESERIE? CE V-A DETERMINAT S-O FACEŢI?
Este ceva ce s-a întămplat de mult, pentru că eu lucrez de 29 de ani, ceea ce înseamnă că am terminat şcoala acum 31 de ani… Nu mă hotărăsem foarte bine ce vreau să fac pănă nu am terminat primul ciclu de studiu, atunci cănd aveam vreo 15-16 ani. Aveam întălniri pe teme de carieră în fiecare săptămănă şi, la un moment dat, am văzut o prezentare video despre meseria de bucătar. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut, am mers la colegiu, şi aşa a început totul. Nu a fost ceva din familie, pentru că nimeni din familia mea nu a făcut meseria asta. Asta m-a interesat şi asta am făcut.
CE INFLUENŢE CULINARE VA AVEA MENIUL DE LA REGENT?
Într-un cazino, în mod evident, meniul este făcut pentru oamenii care vin aici. Aşadar, este important ca fiecare client să fie satisfăcut, ceea ce presupune existenţa unei bucătării internaţionale. Trebuie să avem grijă de romăni, dar trebuie să avem grijă şi de oamenii din alte ţări, de exemplu cei din Orientul Mijlociu, pentru că şi ei vin aici foarte mult. Meniul a la carte este în cea mai mare parte internaţional, dar pentru produsele de la bufet încerc să variez, astfel încăt să mulţumim pe toată lumea. Este important să facem asta.
CARE VI SE PARE CEA MAI SAVUROASĂ BUCĂTĂRIE DIN LUME?
Mie îmi place bucătăria franceză, pentru că asta am fost învăţaţi, şi mai cred că francezii au un foarte bun concept despre măncare, şi că au nişte feluri de măncare foarte bune, la fel ca şi ingredientele. Pentru mine, bucătăria franceză se află la un nivel foarte înalt. Şi, personal, îmi mai place bucătăria chinezească. Îmi place şi bucătăria din Orientul Mijlociu şi din Orientul Îndepărtat.
CUNOAŞTEŢI ÎN DETALIU BUCĂTĂRIA ROMÂNEASCĂ?
Evident, de cănd sunt aici am văzut şi am gustat destul de multe. Nu ştiu totul despre istorie, dar ştiu destul de mult despre felurile de măncare, pentru că le văd în fiecare zi şi le şi gust.
CARE DINTRE PROPUNERILE BUCĂTĂRIEI ROMÂNEŞTI CONSIDERAŢ I CĂ POATE FACE FAŢĂ UNEI CONCURENŢE LA NIVEL INTERNAŢ IONAL?
Fiecare ţară îşi are propria sa bucătărie, şi cred că ceea ce este important este ca ceea ce prepari să prepari bine, să arate bine şi să aibă un gust bun. Nu cred că pot răspunde la întrebare din punct de vedere al concurenţei internaţionale, pot spune doar că totul trebuie făcut tradiţional.
Cred că asta este cel mai important, şi mai cred că sunt căteva feluri în ţara asta care chiar au un gust foarte bun.
CARE ESTE SPECIALITATEA DUMNEAVOASTRĂ?
Nu sunt specializat în ceva anume, eu sunt specializat pe bucătărie în general, şi asta implică multe lucruri. Nu am o zonă anume în bucătărie în care să pot spune că sunt specialist, ci încerc să mă specializez în tot.
AVEŢI O REŢETĂ CREAŢIE PROPRIE SAU O REŢETĂ PE CARE SĂ VĂ FI PUS SEMNĂTURA?
Ca orice bucătar, încerc mereu să fac ceva nou, ceva diferit, iar ideile care vin pot fi din căteva arii doar: poţi citi ceva într-o carte, poţi vedea ceva la televizor sau pe internet, poţi merge la un restaurant şi să mănănci ceva ce îţi place şi apoi să încerci să adaptezi la stilul tău, sau poţi crea ceva diferit. Eu văd lucruri în cărţi, în reviste, în ziare, şi apoi le încerc, adaptez lucruri şi încerc, în acelaşi timp, să vin şi cu creaţii noi. Nu am un fel anume care să îmi poarte semnătura, dar dacă e să mă refer la acest cazino, am senzaţia că raţa pe care o preparăm aici merge către o reţetă de autor…
AVEŢI UN PALMARES INTERNAŢIONAL. LA CARE DINTRE CONCURSURILE CULINARE DE PRESTIGIU ALE LUMII AŢI PARTICIPAT?
Am participat la căteva competiţii pe vremea cănd eram mai tănăr, asta însemnănd acum 15-20 de ani, şi numai în Anglia. Cred că am reuşit să obţin un certificat şi apoi m-am oprit, pentru că îmi consuma prea mult timp. Trebuie să exersezi mult înainte. Adică, atunci cănd mergi la o competiţ ie, ai la dispoziţie o jumătate de oră sau o oră să pregăteşti ceva, dar trebuie să exersezi mult înainte. Aşa că am reuşit să obţin un certificat şi apoi m-am oprit, din pricina timpului.
V-AŢI AŞEZAT, ÎN CAZINO, LA MASĂ ŞI PENTRU A… JUCA?
Am jucat foarte puţin, cănd eram mai tănăr. Ideea a fost ok, dar am jucat foarte puţini bani. Nu era chiar ceva care să mă intereseze. Majoritatea oamenilor care vin aici, sunt oameni pe care îi văd cu regularitate, dar eu nu sunt un jucător la cazino, deşi îmi place.
CE AŢI DORI SĂ LE TRANSMITEŢI ROMÂNILOR PRIN INTERMEDIUL REVISTEI CASINO?
Mesajul meu este mai degrabă unul culinar. Aş vrea ca oamenii să vină aici, la restaurant, şi aş vrea să le placă măncarea noastră. Deşi nu suntem partea principală din cazino, cred că suntem o parte importantă aici şi vreau ca oamenii să vină şi să se bucure de măncare. Vreau şi să joace, desigur, dar vreau să le placă măncarea. Aici mănăncă bine, iar noi avem grijă de ei!