CU TOŢII AM VĂZUT, DACĂ NU PE VIU, MĂCAR ÎN FILME, MANAGERI DE CAZINOU STĂPÂNI PE ORICE SITUAŢIE, DEALERI MÂNUIND CĂRŢILE CU O VITEZĂ AMEŢITOARE SAU ARUNCÂND BILA LA RULETĂ. TOTUL PARE ACOLO FOARTE SIMPLU, NATURAL ŞI, DE CE NU, SPECTACULOS. DAR CUM E, CUM E SĂ FACI O CARIERĂ ÎNTR-UN CAZINOU? UNDE ÎNCEPI, CU CE CONTINUI ŞI, MAI ALES, CUM SE POATE TERMINA…
CRUPIERUL, EMBLEMA JOB-ULUI ÎN CAZINOU
Cele mai căutate meserii în cazinouri sunt cele din live-games, cele de crupier, toate celelalte fiind job-uri comune şi altor domenii: chelneri, ospătari, personal de pază, recepţioneri, hostess etc.
Meseria specifică şi întâlnită exclusiv într-un cazinou este aceea de crupier. Faţă de crupierii din alte ţări din Europa sau chiar din Statele Unite, crupierii români ştiu toate jocurile care necesită dealer, într-un cazinou. Ei fac în prima fază un curs care durează 3 luni şi în care sunt specializaţi pe toate jocurile de cazinou.
În Europa sau în Statele Unite se specializează doar pe un singur joc, pe blackjack, ruletă sau poker. Din acest motiv crupierii români sunt şi cei mai căutaţi pe vasele de croazieră şi în cazinourile din străinătate, ei putând fi puşi să lucreze, pe rând, la toate mesele şi se descurcă la fel de bine. Aceste cursuri sunt organizate chiar de către cazinouri.
Fiecare cazinou îşi organizează cursurile sale, în funcţie de regulile interne şi de cerinţele pe care le are.
O MESERIE RECUNOSCUTĂ
De obicei la un curs se prezintă între 100 şi 200 de candidaţi. Aceştia sunt preselectaţi şi rămân între 30 şi 40, care fac cursul respectiv. Pe lângă îndemânare, cei care vor să lucreze în această meserie în care au un contact direct cu publicul cazinoului, trebuie să aibă şi un aspect plăcut şi de aceea sunt preferate fetele, în proporţie de 70 – 80%.
Cursurile se fac în special atunci când cazinourile ajung în criză de personal, de obicei primăvara, când începe sezonul de recrutări de personal pentru cazinourile de pe vasele de croazieră. În prezent, datorită faptului că oamenii pleacă mult mai uşor la muncă în orice ţară din Europa şi nu numai, aceste cursuri se fac din ce în ce mai des, urmând aproape unul după celălalt. „Lecţiile“ pentru cursanţi sunt ţinute de către persoane cu cel puţin 5, 6 ani de experienţă în domeniu. La final nu se dă un atestat, dar deja te poţi angaja, iar meseria este recunoscută în nomenclatorul meseriilor din România. Pentru a pleca şi a lucra într-un alt cazinou, în ţară sau în străinătate, trebuie să ai o recomandare bună de la ultimul loc în care ai lucrat. Fără ea, este aproape imposibil să te angajezi în altă parte.
ÎN CAZINOU AVANSEZI CA ÎN ARMATĂ
Dacă un angajat face greşeli foarte mari sau chiar fură, sunt anunţate şi celelalte cazinouri şi nu îl mai angajează nimeni. Pentru cei care doresc o carieră în domeniu este bine să ştie că ajungi foarte greu şi cu foarte multă muncă manager dar în acelaşi timp este o branşă din care poţi să ieşi foarte uşor şi să nu te mai angajeze nimeni, niciodată. Deoarece cursurile nu se plătesc, toţi cei care le fac la un cazinou sunt obligaţi să lucreze acolo cel puţin 6 luni, perioadă în care cazinoul îşi amortizează cursul respectiv şi foloseşte oamenii pe care i-a pregătit. Nu rămân mai mult de 10 după un astfel de curs, dintre care mai cedează foarte repede 3-4. Programul este foarte încărcat, se lucrează noaptea, de multe ori sunt mulţi clienţi la masă, sunt nervi în jur, iar ei trebuie să zâmbească continuu. Sunt mulţi studenţ i care vin să lucreze pentru a se întreţine în timpul facultăţii, iar unii aleg să rămână în cazinou şi după terminarea acesteia. În 10 ani poţi ajunge manager de cazinou, dar numai după ce treci prin toate nivelurile de pregătire şi de job necesare. Eşti considerat foarte bun să conduci un cazinou numai dacă ai trecut deja prin meseriile din cazinou şi ştii tot ceea ce se face şi este nevoie acolo. Trebuie să le înveţi pe toate, pas cu pas. Cam toţi managerii au peste 30 de ani şi sunt bărbaţi. Este o selecţie făcută oarecum natural, dar sunt şi femei, nu multe la număr, cu funcţii mari în industrie atât în ţară cât şi în afară. Proporţia în rândul managerilor este de 70% bărbaţi şi 30% femei.
MASTERATE ŞI CURSURI DE GAMBLING
Atunci când ajungi managerul unui cazinou, cea mai mare parte a muncii tale rămâne cea de comunicare şi relaţionare, atât cu clienţii cazinoului cât şi cu partenerii de afaceri. Există deja o echipă care face totul, managerul trebuie să aibă grijă de clienţii săi. Sunt aleşi ca manageri cei care au experienţă, care inspiră încredere, sunt stabili într-o firmă şi nu au trecut pe la multe cazinouri în cursul carierei. Deşi cazinourile de afară sunt mult mai mari, ele au aceeaşi structură de personal ca şi cele din România iar dacă eşti bun aici, îţi poţi face cel puţin la fel de bine treaba în orice cazinou din lume. În Slovenia există cursuri de masterat în domeniul jocurilor de noroc, ca şi o continuare a pregătirii celor care lucrează în domeniu. Nu se face asta încă şi în România, fiind încă o piaţă destul de mică comparativ cu alte ţări. Totuş i, România este pe locul 7 între ţările europene, ca şi număr de cazinouri raportat la numărul de locuitori.
ROMÂNII CONDUC ŞI ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN AFARĂ
Sunt foarte multe cursuri de specialitate, pentru cei care vor să se perfecţioneze, să înveţe şi să avanseze, cum ar fi cele de psihologia jucătorului, de depistare a trişorilor şi multe altele. Acestea nu sunt obligatorii pentru manageri, dar îi pot ajuta foarte mult, asta alături de ceea ce ei învaţă unii din experienţa altora. Managerii de cazinouri se informează în mod constant, unii pe ceilalţi, despre noile modalităţi de trişare descoperite şi aplicate de către jucători sau despre multele alte probleme cu care se confruntă. Există şi în acest domeniu expaţi care lucrează în România, de exemplu turci, care au venit aici după ce cazinourile din Turcia s-au închis şi care ocupă diverse poziţii, de la manageri până la crupieri sau ospătari. Alături de aceştia mai sunt italieni, libanezi, greci etc. La începutul acestei afaceri în România, când nu existau încă români pregătiţi în domeniu, erau mult mai mulţi străini. În numai câţiva ani însă, numărul acestora a scăzut foarte mult, lor luându-le locul românii, care au învăţat repede şi bine. Atât de bine, încât acum deja se preferă să ai manageri români, lucru valabil şi pentru cei care pleacă şi aleg să lucreze în alte ţări. Sunt acum foarte mulţi români manageri de cazinouri pe vasele de croazieră, în Las Vegas, în Australia şi, de fapt, cam peste tot în lume.